Wszystko, co musisz wiedzieć o beta karotenie
Beta karoten jest czerwonopomarańczowym pigmentem występującym w roślinach i owocach, zwłaszcza marchwi i kolorowych warzywach. Nazwa beta karoten pochodzi od greckiego "beta" i łacińskiego "carota" (marchew). Jest to żółto-pomarańczowy pigment, który nadaje warzywom i owocom ich bogate kolory. H. Wachenroder skrystalizował beta karoten z korzeni marchwi w 1831 r. i wymyślił nazwę "karoten".
W tym artykule wyjaśniamy wszystko na temat beta-karotenu, co robi w organizmie, i jakie pokarmy znajduje się w nim. Pokryjemy również wszelkie związane z tym ryzyko.
Szybkie fakty na temat beta-karotenu
Oto kilka kluczowych punktów dotyczących beta-karotenu. Więcej szczegółów i informacji pomocniczych znajduje się w głównym artykule.
- Beta karoten jest czerwono-pomarańczowym pigmentem występującym w wielu świeżych owocach i warzywach.
- Beta karoten jest przetwarzany na witaminę A, niezbędną witaminę
- Witamina A jest toksyczna w dużych ilościach
- Beta karoten jest karotenoidem i antyoksydantem.
- Żywność bogata w witaminę A obejmuje cebulę, marchew, groszek, szpinak i squash.
- Jedno z badań wykazało, że palacze z dużym spożyciem beta-karotenu mogą mieć zwiększone ryzyko wystąpienia raka płuc.
- Niektóre dowody sugerują, że beta karoten może spowolnić spadek poznawczy
- Suplementy beta-karotenu wchodzą w interakcję z niektórymi lekami, w tym ze statynami i olejem mineralnym.
- Beta karoten może pomóc starszym ludziom zachować siłę płuc w miarę starzenia się.
Co to jest beta karoten?
Organizm ludzki przekształca beta karoten w witaminę A (retinol) - beta karoten jest prekursorem witaminy A. Potrzebujemy witaminy A dla zdrowej skóry i błon śluzowych, naszego systemu odpornościowego oraz dobrego zdrowia oczu i wzroku. Beta karoten sam w sobie nie jest niezbędnym składnikiem odżywczym, ale witamina A jest. Wzór chemiczny beta karotenu - C40H56 - został odkryty w 1907 r. Witamina A może pochodzić z żywności, którą spożywamy, na przykład z beta-karotenu lub w formie suplementu. Zaletą dietetycznego beta-karotenu jest to, że organizm przetwarza tylko tyle, ile potrzebuje. Nadmiar witaminy A jest toksyczny. Toksyczny poziom witaminy A może wystąpić w przypadku spożycia zbyt dużej ilości suplementów.
Zastosowania i korzyści z beta-karotenu
Istnieje wiele sposobów, w jaki beta karoten może być korzystny dla zdrowia ludzkiego. Poniżej podajemy kilka przykładów:
Beta karoten jest antyoksydantem
Beta karoten, jak wszystkie karotenoidy, jest antyoksydantem. Przeciwutleniacz to substancja, która hamuje utlenianie innych cząsteczek; chroni organizm przed wolnymi rodnikami.
Wolne rodniki uszkadzają komórki poprzez utlenianie. Ostatecznie, szkody spowodowane przez wolne rodniki mogą spowodować kilka przewlekłych chorób.
Kilka badań wykazało, że przeciwutleniacze zawarte w diecie wspomagają układ odpornościowy człowieka, chronią przed wolnymi rodnikami i zmniejszają ryzyko rozwoju raka i chorób serca.
Niektóre badania sugerują, że osoby, które spożywają co najmniej cztery porcje dziennie owoców i/lub warzyw bogatych w beta karoten, mają mniejsze ryzyko rozwoju raka lub choroby serca.
Beta karoten może spowolnić spadek poznawczy
Mężczyźni, którzy przyjmowali suplementy beta-karotenowe przez 15 lub więcej lat, są znacznie mniej narażeni na pogorszenie funkcji poznawczych niż inni mężczyźni, naukowcy z Harvard Medical School podali w Archives of Internal Medicine (wydanie z listopada 2007 r.).
Uważa się, że stres oksydacyjny jest kluczowym czynnikiem upadku poznawczego, wyjaśnili naukowcy. Badania wykazały, że suplementy przeciwutleniające mogą pomóc w zapobieganiu pogarszaniu się poznania.
Ich badania, w których uczestniczyło 4 052 mężczyzn, porównywały osoby przyjmujące suplementy beta karotenu średnio przez 18 lat z innymi, którym podawano placebo. W perspektywie krótkoterminowej nie stwierdzono różnicy w ryzyku spadku zdolności poznawczych między tymi dwiema grupami mężczyzn, ale w perspektywie długoterminowej było jasne, że suplementy beta-karotenu stanowią istotną różnicę.
Badacze podkreślali, że mogły istnieć inne czynniki, które przyczyniły się do wolniejszego spadku zdolności poznawczych wśród mężczyzn z grupy beta karotenu.
Beta karoten utrzymuje płuca w zdrowiu wraz z wiekiem.
BMJ opublikował w marcu 2006 roku raport, który wykazał, że wysoki poziom beta-karotenu we krwi kompensuje część uszkodzeń płuc spowodowanych przez wolne rodniki tlenowe.
Zmierzono FEV1 u 535 uczestników oraz poziom beta karotenu we krwi. FEV1 mierzy, ile powietrza można wydychać za jednym razem. Stwierdzono, że osoby z wysokim poziomem beta karotenu miały znacznie wolniejszy spadek miar FEV1.
Jakie pokarmy są bogate w beta karoten?
Następujące pokarmy są bogate w beta karoten:
- Morele
- Szparagi
- Brokuł
- Marchewki
- kapusta chińska
- Szczypiorek
- Liście mniszka lekarskiego
- Grapefruit
- Zioła i przyprawy - chili w proszku, oregano, papryka, pietruszka
- Jarmuż
- Ketchup
- Wiele margaryn
- Cebula
- Groszek
- Peppers
- Śliwki
- Dynia
- Spinach
- Squash
- Słodkie ziemniaki.
Jeśli stosujesz zdrową dietę bogatą w beta karoten, nie potrzebujesz suplementów. Jak wspomniano powyżej, suplementy mogą prowadzić do niepożądanych nadmiarów beta-karotenu - nie może to nastąpić, jeśli źródło pochodzi z jedzenia. Mimo wszystko rozważne stosowanie suplementów diety bogatych w beta karoten również może być korzystne dla naszego organizmu.