Dna moczanowa. Jaką dietę stosować przy tej chorobie?

Dna moczanowa. Jaką dietę stosować przy tej chorobie?

Dna moczanowa jest bolesną formą zapalenia stawów, która występuje, gdy wysoki poziom kwasu moczowego we krwi powoduje tworzenie się i gromadzenie kryształów w stawie i wokół niego.

Kwas moczowy jest wytwarzany, gdy organizm rozkłada substancję chemiczną zwaną puryną. Puryna występuje naturalnie w Twoim organizmie, ale można ją także znaleźć w niektórych produktach spożywczych. Kwas moczowy jest eliminowany z organizmu wraz z moczem.

Dieta może pomóc obniżyć poziom kwasu moczowego we krwi. Dieta nie jest lekarstwem. Może ona jednak obniżyć ryzyko nawracających ataków podagry i spowolnić postęp uszkodzeń stawów.

Osoby cierpiące na dnę moczanową, które stosują dietę, na ogół nadal potrzebują leków, aby opanować ból i obniżyć poziom kwasu moczowego.

Dieta ma na celu pomóc ci:

  • Osiągnąć zdrową wagę i dobre nawyki żywieniowe
  • Unikać niektórych, ale nie wszystkich, pokarmów zawierających puryny
  • Uwzględnić niektóre pokarmy, które mogą kontrolować poziom kwasu moczowego.
  • Dobrą zasadą jest spożywanie umiarkowanych porcji zdrowej żywności.

Szczegóły diety

Ogólne zasady diety na podagrę są zgodne z typowymi zaleceniami zdrowej diety:

  • Utrata wagi. Nadwaga zwiększa ryzyko rozwoju podagry, a utrata wagi obniża ryzyko jej wystąpienia. Badania sugerują, że zmniejszenie liczby kalorii i utrata wagi - nawet bez stosowania diety z ograniczeniem puryn - obniżają poziom kwasu moczowego i zmniejszają liczbę ataków podagry. Utrata wagi zmniejsza również ogólny nacisk na stawy.
  • Węglowodany złożone. Jedz więcej owoców, warzyw i pełnych ziaren, które dostarczają węglowodanów złożonych. Unikaj żywności i napojów zawierających syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, a także ogranicz spożycie naturalnie słodkich soków owocowych.
  • Woda. Utrzymuj dobre nawodnienie organizmu poprzez picie wody.
  • Tłuszcze. Ogranicz tłuszcze nasycone pochodzące z czerwonego mięsa, tłustego drobiu i wysokotłuszczowych produktów mlecznych.
  • Białka. Skup się na chudym mięsie i drobiu, niskotłuszczowym nabiale i soczewicy jako źródłach białka.

Zalecenia dotyczące konkretnych produktów spożywczych lub suplementów obejmują:

  • Mięsa organowe i gruczołowe. Unikaj mięs takich jak wątroba, nerki i słonina, które mają wysoki poziom puryn i przyczyniają się do wysokiego poziomu kwasu moczowego we krwi.
  • Czerwone mięso. Ogranicz wielkość porcji wołowiny, jagnięciny i wieprzowiny.
  • Owoce morza. Niektóre rodzaje owoców morza - takie jak sardele, skorupiaki, sardynki i tuńczyk - zawierają więcej puryn niż inne rodzaje. Ale ogólne korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia ryb mogą przewyższać ryzyko dla osób z podagrą. Umiarkowane porcje ryb mogą być częścią diety na podagrę.
  • Warzywa wysokopurynowe. Badania wykazały, że warzywa o wysokiej zawartości puryn, takie jak szparagi i szpinak, nie zwiększają ryzyka wystąpienia podagry lub nawracających ataków podagry.
  • Alkohol. Piwo i destylowane trunki są związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia podagry i jej nawracających ataków. Umiarkowane spożycie wina nie wydaje się zwiększać ryzyka wystąpienia ataków podagry. Unikaj alkoholu podczas ataków podagry i ogranicz alkohol, zwłaszcza piwo, pomiędzy atakami.
  • Pokarmy i napoje zawierające cukier. Ogranicz lub unikaj pokarmów słodzonych cukrem, takich jak słodzone płatki śniadaniowe, pieczywo i cukierki. Ogranicz spożycie naturalnie słodkich soków owocowych.
  • Witamina C. Witamina C może pomóc obniżyć poziom kwasu moczowego. Porozmawiaj z lekarzem o tym, czy 500-miligramowy suplement witaminy C pasuje do Twojej diety i planu przyjmowania leków.
  • Kawa. Niektóre badania sugerują, że umiarkowane picie kawy, zwłaszcza zwykłej kawy z kofeiną, może być związane ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia podagry. Picie kawy może nie być wskazane, jeśli masz inne schorzenia. Porozmawiaj ze swoim lekarzem o tym, jaka ilość kawy jest dla Ciebie odpowiednia.
  • Czereśnie. Istnieją pewne dowody na to, że spożywanie wiśni i czereśni wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia ataków podagry.

płatki owsiane z owocami

Przykładowe menu

Oto co możesz jeść podczas typowego dnia na diecie przeciw podagrze.

Śniadanie

  • Pełnoziarniste, niesłodzone płatki zbożowe z chudym lub niskotłuszczowym mlekiem
  • 1 filiżanka świeżych truskawek
  • Kawa
  • Woda

Lunch

  • Pieczone plastry piersi kurczaka (2 uncje) na pełnoziarnistej bułce z musztardą
  • Mieszana sałatka z warzyw, 1 łyżka orzechów i dressing z octu balsamicznego i oliwy z oliwek
  • Odtłuszczone lub niskotłuszczowe mleko lub woda

Popołudniowa przekąska

  • 1 filiżanka świeżych czereśni
  • Woda

Kolacja

  • Pieczony łosoś (3 do 4 uncji)
  • Pieczona lub gotowana na parze zielona fasolka
  • 1/2 do 1 filiżanki pełnoziarnistego makaronu z oliwą z oliwek i pieprzem cytrynowym
  • Woda
  • Jogurt niskotłuszczowy
  • 1 filiżanka świeżego melona
  • Napój bezkofeinowy, np. herbata ziołowa

Wnioski

Przestrzeganie diety na dnę moczanową może pomóc ograniczyć produkcję kwasu moczowego i zwiększyć jego eliminację. Dieta na podagrę nie jest prawdopodobne, aby obniżyć stężenie kwasu moczowego we krwi na tyle, aby leczyć podagrę bez leków. Ale może pomóc zmniejszyć liczbę ataków i ograniczyć ich nasilenie.

Przestrzeganie diety, wraz z ograniczeniem kalorii i regularnymi ćwiczeniami, może również poprawić ogólny stan zdrowia, pomagając w osiągnięciu i utrzymaniu zdrowej wagi.

Iwona Świderska

Redakcja aloevera.edu.pl

Bogata wiedza związana ze zdrowym trybem życia
Zastanawiałeś się, które rośliny posiadają moc leczniczą oraz są łatwo dostępne?
Na ratunek przybywa aloes, czyli cud natury. Jego niezwykła moc pozwala na przywrócenie zdrowia oraz dodaje energię do życia
Wprowadź do swojego codziennego życia aloes już dzisiaj!

kontakt@aloevera.edu.pl