Dna moczanowa. Jaką dietę stosować przy tej chorobie?
Dna moczanowa jest bolesną formą zapalenia stawów, która występuje, gdy wysoki poziom kwasu moczowego we krwi powoduje tworzenie się i gromadzenie kryształów w stawie i wokół niego.
Kwas moczowy jest wytwarzany, gdy organizm rozkłada substancję chemiczną zwaną puryną. Puryna występuje naturalnie w Twoim organizmie, ale można ją także znaleźć w niektórych produktach spożywczych. Kwas moczowy jest eliminowany z organizmu wraz z moczem.
Dieta może pomóc obniżyć poziom kwasu moczowego we krwi. Dieta nie jest lekarstwem. Może ona jednak obniżyć ryzyko nawracających ataków podagry i spowolnić postęp uszkodzeń stawów.
Osoby cierpiące na dnę moczanową, które stosują dietę, na ogół nadal potrzebują leków, aby opanować ból i obniżyć poziom kwasu moczowego.
Dieta ma na celu pomóc ci:
- Osiągnąć zdrową wagę i dobre nawyki żywieniowe
- Unikać niektórych, ale nie wszystkich, pokarmów zawierających puryny
- Uwzględnić niektóre pokarmy, które mogą kontrolować poziom kwasu moczowego.
- Dobrą zasadą jest spożywanie umiarkowanych porcji zdrowej żywności.
Szczegóły diety
Ogólne zasady diety na podagrę są zgodne z typowymi zaleceniami zdrowej diety:
- Utrata wagi. Nadwaga zwiększa ryzyko rozwoju podagry, a utrata wagi obniża ryzyko jej wystąpienia. Badania sugerują, że zmniejszenie liczby kalorii i utrata wagi - nawet bez stosowania diety z ograniczeniem puryn - obniżają poziom kwasu moczowego i zmniejszają liczbę ataków podagry. Utrata wagi zmniejsza również ogólny nacisk na stawy.
- Węglowodany złożone. Jedz więcej owoców, warzyw i pełnych ziaren, które dostarczają węglowodanów złożonych. Unikaj żywności i napojów zawierających syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, a także ogranicz spożycie naturalnie słodkich soków owocowych.
- Woda. Utrzymuj dobre nawodnienie organizmu poprzez picie wody.
- Tłuszcze. Ogranicz tłuszcze nasycone pochodzące z czerwonego mięsa, tłustego drobiu i wysokotłuszczowych produktów mlecznych.
- Białka. Skup się na chudym mięsie i drobiu, niskotłuszczowym nabiale i soczewicy jako źródłach białka.
Zalecenia dotyczące konkretnych produktów spożywczych lub suplementów obejmują:
- Mięsa organowe i gruczołowe. Unikaj mięs takich jak wątroba, nerki i słonina, które mają wysoki poziom puryn i przyczyniają się do wysokiego poziomu kwasu moczowego we krwi.
- Czerwone mięso. Ogranicz wielkość porcji wołowiny, jagnięciny i wieprzowiny.
- Owoce morza. Niektóre rodzaje owoców morza - takie jak sardele, skorupiaki, sardynki i tuńczyk - zawierają więcej puryn niż inne rodzaje. Ale ogólne korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia ryb mogą przewyższać ryzyko dla osób z podagrą. Umiarkowane porcje ryb mogą być częścią diety na podagrę.
- Warzywa wysokopurynowe. Badania wykazały, że warzywa o wysokiej zawartości puryn, takie jak szparagi i szpinak, nie zwiększają ryzyka wystąpienia podagry lub nawracających ataków podagry.
- Alkohol. Piwo i destylowane trunki są związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia podagry i jej nawracających ataków. Umiarkowane spożycie wina nie wydaje się zwiększać ryzyka wystąpienia ataków podagry. Unikaj alkoholu podczas ataków podagry i ogranicz alkohol, zwłaszcza piwo, pomiędzy atakami.
- Pokarmy i napoje zawierające cukier. Ogranicz lub unikaj pokarmów słodzonych cukrem, takich jak słodzone płatki śniadaniowe, pieczywo i cukierki. Ogranicz spożycie naturalnie słodkich soków owocowych.
- Witamina C. Witamina C może pomóc obniżyć poziom kwasu moczowego. Porozmawiaj z lekarzem o tym, czy 500-miligramowy suplement witaminy C pasuje do Twojej diety i planu przyjmowania leków.
- Kawa. Niektóre badania sugerują, że umiarkowane picie kawy, zwłaszcza zwykłej kawy z kofeiną, może być związane ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia podagry. Picie kawy może nie być wskazane, jeśli masz inne schorzenia. Porozmawiaj ze swoim lekarzem o tym, jaka ilość kawy jest dla Ciebie odpowiednia.
- Czereśnie. Istnieją pewne dowody na to, że spożywanie wiśni i czereśni wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia ataków podagry.
Przykładowe menu
Oto co możesz jeść podczas typowego dnia na diecie przeciw podagrze.
Śniadanie
- Pełnoziarniste, niesłodzone płatki zbożowe z chudym lub niskotłuszczowym mlekiem
- 1 filiżanka świeżych truskawek
- Kawa
- Woda
Lunch
- Pieczone plastry piersi kurczaka (2 uncje) na pełnoziarnistej bułce z musztardą
- Mieszana sałatka z warzyw, 1 łyżka orzechów i dressing z octu balsamicznego i oliwy z oliwek
- Odtłuszczone lub niskotłuszczowe mleko lub woda
Popołudniowa przekąska
- 1 filiżanka świeżych czereśni
- Woda
Kolacja
- Pieczony łosoś (3 do 4 uncji)
- Pieczona lub gotowana na parze zielona fasolka
- 1/2 do 1 filiżanki pełnoziarnistego makaronu z oliwą z oliwek i pieprzem cytrynowym
- Woda
- Jogurt niskotłuszczowy
- 1 filiżanka świeżego melona
- Napój bezkofeinowy, np. herbata ziołowa
Wnioski
Przestrzeganie diety na dnę moczanową może pomóc ograniczyć produkcję kwasu moczowego i zwiększyć jego eliminację. Dieta na podagrę nie jest prawdopodobne, aby obniżyć stężenie kwasu moczowego we krwi na tyle, aby leczyć podagrę bez leków. Ale może pomóc zmniejszyć liczbę ataków i ograniczyć ich nasilenie.
Przestrzeganie diety, wraz z ograniczeniem kalorii i regularnymi ćwiczeniami, może również poprawić ogólny stan zdrowia, pomagając w osiągnięciu i utrzymaniu zdrowej wagi.